İçeriğe geç

Acil Tıp Teknisyeni Ne Yapar ?

Acil Tıp Teknisyeni Ne Yapar ?

Acil Tıp Teknisyeni Kimdir ?

Kaza, yangın gibi olaylar, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi nedenlerle acil yardıma ihtiyaç duyan kişilere olay yerinde veya ambulans içinde ilk tıbbi müdahaleyi yapıp ilk yardım teknikleri uygulayarak güvenli bir şekilde sağlık merkezlerine getirilmesine yardımcı olan kişilere Acil Tıp Teknisyeni adı verilir. Acil Tıp Teknisyeni, ATT olarak da adlandırılır.

Acil tıp teknisyenliği ile Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği birbiri ile çok karıştırılan meslekler olmalarına rağmen temelde farklı mesleklerdir.

Acil Tıp Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Acil tıp teknisyeni olabilmek için sağlık meslek liselerinin acil tıp teknisyenliği veya sağlık bakım teknisyenliği alanından mezun olmak gereklidir. Acil tıp teknisyenliği eğitimi 4 yıldır.  Eğitim süresi boyunca genel kültür, temel sağlık bilimleri, ilk yardım planlama, ilk yardım uygulama, acil bakım ünitesi araç ve gereçlerini kullanma, iyileştirme müdahaleleri gibi dersler okutulmaktadır. Acil Tıp Teknisyenliği öğrencileri 4 yıllık eğitim sürelerinin son 2 yılında uygulamalı eğitim görür.

Acil tıp teknisyeni olabilmek için acil durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen dikkatli, titiz ve soğuk kanlı yapıda olmak gereklidir.

Acil Tıp Teknisyeni Ne İş Yapar ?

Acil tıp teknisyeninin temel görevi acil olaylarda yaralı veya hastalara ilk tıbbi müdahaleyi yerinde veya sağlık merkezine ulaşım sırasında yapmaktır. Bunun yanında sağlık kurumlarının acil servislerinde de tıbbi müdahaleler yaparlar. Acil tıp teknisyeninin genel görevleri şunlardır ;

Hasta veya yaralıya intravenöz girişim yani serum uygulaması yapmak,
Oksijen uygulaması yapmak,
 Endotrakeal entübasyon yani solunum yolu açma uygulaması yapmak,
Uygun tekniklerle hasta ve yaralının taşınmasını sağlamak,
Kırık, çıkık ve burkulma gibi durumlara ilk müdahaleyi yapmak,
Açık yaraları kapatmak ve kanamayı durdurmak,
Temel yaşam desteği uygulamaları yapmak.

Görüldüğü gibi acil tıp teknisyenleri hasta ve yaralıların ilk tedavi süreçlerinin birçoğunda görev alırlar. Acil tıp teknisyenleri, acil olaylara ilk müdahale eden kişilerden oldukları için her türlü açık yara, kırık, çıkık, kopmuş uzuv, ölüm vb. durumla karşılaşabilirler.

Acil Tıp Teknisyeni Maaşı Ne Kadardır ?

Acil tıp teknisyeni maaşı 2017 yılı itibariyle en düşük 2000 TL civarındadır. Bu ücret kişinin tecrübesi, çalıştığı sağlık kuruluşu, vardiya durumuna göre değişim göstermektedir. Özellikle aile hekimliklerinde çalışan ATT’ler döner sermaye katkısıyla birlikte 3000-4000 TL aylık maaş alabilirler.

Dikey geçiiş programı ile farklı ön lisans bölümü bitiren ATT’ler daha yüksek maaşlarla iş bulabilirler.

Acil Tıp Teknisyeni İş İmkanları Nelerdir ?

Acil Tıp Teknisyenleri, özel sektörde sağlık alanında rahatlıkla iş bulmakla birlikte kamu alanında sadece kendi branşlarında istihdam edilmektedir. ATT olarak 112 acil yardım istasyonlarında, acil servis, özel hastane ve poliklinikler, devlet ve üniversite hastaneleri, aile hekimlikleri, özel ambulans servisleri ve özel tıp merkezlerinin acil servis ve yoğun bakım alanlarında iş bulabilirler.

Ayrıca diploma puanları ile dikey geçiş programına başvurarak 2 yıllık ön lisans bölümlerine de geçiş yapabilirler. Bu bölümler ;

Ağız Diş Sağlığı
Acil Yardım Teknikerliği
Adli Tıp Teknikerliği
Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği
Ameliyathane Teknikerliği
Cerrahi Teknikerliği
Elektronörofizyoloji
İş ve Uğraşı Terapisi
İş Sağlığı ve Güvenliği
İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
Sağlık Kurumları Yöneticiliği
Sağlık Kurumları Yöneticiliği (Açıköğretim)
Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama

Bu alanlara geçiş yaptıklarında bu mesleklerle de iş bulma imkanları yüksektir.

Bu yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın, arkadaşlarınızı da bilgilendirin.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir