İçeriğe geç

Anestezi Uzmanı Ne Yapar ?

Anestezi Uzmanı Ne Yapar ?

Anestezi Uzmanı Kimdir ?

Anestezi uzmanı hastaların ameliyat sırasında uyutul­masını veya acı, ağrı hissetmeden operasyon geçirmesini sağlayan kişidir. Anestezi uzmanları, hastalara her türlü ameliyat için anestezi veren bir doktor grubudur. Anestezi uzmanları ayrıca ameliyat sonrasında hastaların ağrısının azalması, yoğun bakımda kritik hastaların bakım ve tedavilerinin yapılması ve ağrısız doğum hizmetlerinin verilmesine de yardımcı olurlar.

Anestezi Nedir ?

Anestezi, en kısa tanım olarak ilaçlarla meydana getirilen geçici uyku halidir. Ancak normal uykudan çok farklı ve daha komplikedir. Anestezi kelimesi yunanca bir kelime olup hissizlik, duyusuzluk anlamına gelmektedir. Modern tıp­ta anestezi, hastaya cerrahi müdahalenin sağlıklı ve konforlu bir şekilde yapılmasını sağlayan duyusuzluk hali olarak tanımlanabilir. Anestezi, hastanın ağrı duyusunu kaldırır ve bilinç kaybını sağlar. Anestezinin en önemli özelliği ise geri dönüşlü olmasıdır. Yani anestezi uygulanan bir hasta, planlanan süre sonunda uyandırılabilir.

Anestezi Uzmanı Nasıl Olunur ?

Anestezi uzmanı olmak için Tıp Fakültesi mezunu olmak şarttır. Tıp Fakültesi’nden başarılı bir şekilde mezun olan ve anestezi alanında uzmanlaşmak isteyerek anestezi uzmanı olacak bir kişi ilk olarak KPSS yani Kamu Personeli Dil Sınavı’ndan geçer not olan 50 puanı alarak TUS’a girmeye hak kazanmalıdır. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda da başarılı olan kişiler 4 yıl sürecek bir eğitim olan anestezi asistanlığı eğitimi alarak teoride ve pratikte beceri kazanmak üzere eğitilirler. 4 yıllık eğitim sonunda tekrar bir sınava daha girerek başarılı olmaları durumunda anestezi uzmanı olarak görev yapabilirler. Anestezi uzmanı olabilmek için TUS’dan tahmini olarak en az 60 puan almak gereklidir.

Anestezi Uzmanları 6 yıllık tıp fakültesi ve 4 yıllık anestezi asistanlığı eğitimi almış uzman hekimlerdir. Görüldüğü gibi anestezi uzmanı olabilmek için en az 10 yıl eğitim almak gereklidir.

Bu 10 yıllık eğitim, başta tıp fakültesi olmak üzere son derece zor bir eğitimdir. Anestezi uzmanları eğitim sırasında insan fizyolojisi, yoğun bakım ve anestezide kullanılan ilaçlar hakkında uzmanlaşırlar.

Anestezi Uzmanı Ne İş Yapar ?

Anestezi uzmanlarının görevleri Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.

Anestezi uzmanları kendilerine verilen ameliyat listesine göre cerrahi müdahale geçirecek hastaların tetkiklerini değerlendirir. Hastaların ameliyata hazırlanmaları için gereken incelemelerin yapılmasını sağlar.

Yapılan tetkik ve değerlendirmeler sonucunda cerrah tarafın­dan kendisine yönlendirilen hastanın anestezi alıp almayaca­ğına ya da ne tür anestezi alacağına karar verir.

Ameliyat öncesinde hastaları hap veya iğne şeklinde uygula­nan ve halk arasında ‘cesaret iğnesi’ denilen sakinleştiricilerle ameliyata hazırlar. Bu işlemdeki amaç, hastaların ameliyata stres ve korkularından arınmış olarak daha rahat girmelerini sağlamaktır.

Ameliyatın özelliğini, hastanın genel durumunu göz önün­de bulundurarak ve cerrahla da görüşerek hastaya ameliyat masasında en uygun pozisyonu verir. Karar verdiği hasta için en uygun anestezi tekniğiyle ilgili ilaçları uygular veya kendi kontrolü altında anestezi teknisyenlerine uygulatır.

Ameliyat sırasında anestezi altındaki hastanın sağlık duru­munun takip etmek için bütün kontrolleri yapar ya da kendi sorumluluğu altındaki teknisyenlere yaptırır. Bu kont­rollerde hastanın solunumu, böbrek ve beyin fonksiyonları, kan ve elektrolit düzeyi, ateşi, terlemesi, çıkardığı idrar miktarı sürekli takip edilir.

Anestezi Uzmanı Maaşı Ne Kadardır ?

Anestezi uzmanlığı zor bir meslek olması ve az sayıda mezun olması nedeniyle yüksek maaş alınan bir meslektir. Devlet hastanelerinde çalışan bir anestezi uzmanı 5000 TL ve 10000 TL aralığında maaş alırken, özel sektörde mesleklerini yapan anestezi uzmanları ise 40000 TL ve 50000 TL aralığında bir rakama kadar maaş alabilmektedir.

Anestezi uzmanı maaşı, kişilerin tecrübesi ve çalıştıkları hastanelerin durumuna göre değişmektedir. Kamu kurumlarında yani devlete ait sağlık kurumlarında görev alan anestezi uzmanı maaşı Devlet Memurları Yasası hükümlerine göre belirlenir

Anestezi Uzmanı İş İmkanları Nelerdir ?

Anestezi uzmanları Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde, araştırma ve eğitim hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde ya da polikliniklerde görev yapabilirler. Ülkemizde hastane açmak için anestezi uzmanı bulundurmak şarttır. Bu nedenle tüm hastaneler anestezi uzmanı çalıştırmaktadır.

Devlet hastaneleri için her yıl 300 kişilik anestezi uzmanı kadrosu açılmaktadır. Özel hastaneleri de düşündüğümüzde her yıl en az 700 anestezi uzmanı ihtiyacı doğmaktadır diyebiliriz.

Bu yazıyı beğendiyseniz paylaşın, arkadaşlarınızı da bilgilendirin.

Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir