Tekne kiralama, ortalama sermaye ile yapılacak iş fikirleri arasında her dönem popüler olan bir iş fikridir. Yaklaşık 100 bin lira sermaye ile satın alacağınız bir tekne ile ayda 10 bin liraya kadar gelir elde edebilirsiniz.
Ancak her işin olduğu gibi tekne kiralama işinin de zor ve kolay yanları vardır. Bu yazıda sizlere tekne kiralama işi ile ilgili detayları aktaracağız.
Tekne Tipleri
Öncelikle tekne veya denizcilik ile ilgili bilginiz yoksa tekne türleri ve bakımları hakkında bilgi edinmelisiniz. Tekne dünyası 3 bin lira ile 500 milyon lira arasında değişen tekne fiyatlarıyla çok geniş bir konudur. Tekne kiralama işi için ise belli bir kalite ve konforun üstündeki teknelere sahip olmanız gerekir.
Yaklaşık 100 bin lira sermaye ile 15 metre boyda bir tekne satın almanız mümkündür. Bu boydaki bir tekne ile ayda yaklaşık 10 bin lira kazanabilirsiniz.
Tekne İle Neler Yapılır
Tekne kiralama davetler, düğünler, partiler, geziler ve toplantılar için çok tercih edilen bir organizasyondur. 100 bin liraya alacağınız bir tekne ile 15-20 kişilik davetlere, aile ve arkadaş gezilerine, toplantılara, yüzme turlarına ve balık turlarına tekne kiralayabilirsiniz.
Aylık Kazanç
Ayda ne kadar kazanç elde edeceğinizi hesaplamanın en güzel yolu benzer işi yapan firmaları arayıp fiyat öğrenmektir. 100 bin lira sermaye ile alacağınız bir teknenin 1 tam günlük kirası yaklaşık 1000 lira civarındadır. Ancak ayın her günü bu tür bir kiralama yapmanız zor olacağından tekneyi daha kısa zaman dilimleri için kiralamaya çalışmalısınız.
İstanbul boğazında 3-4 saatlik organizasyonlar için ortalama 300 lira fiyat istenmektedir. Bu da her gün 1 kiralama yapmanız halinde ayda 10 bin lira kazanmak anlamına gelir.
Yaz dönemlerinde her gün 2 veya 3 kiralama bile yapabilirsiniz.
Tekne Kiralama İşi Giderleri
Tekne kiralama işinde kazanç olduğu kadar bazı giderler de vardır. Bu giderlerin başında tekne yakıtı, tekneyi bağlayacağınız limanların aylık bağlama ücretleri, tekne kaptanının maaşı ve tekne bakım masrafları yer alır.
Ortalama bir tekne kaptanı maaşı 5000 lira civarındadır. Ancak amatör kaptanlık belgesi alarak bu işi siz de yapabilirsiniz.
Liman bağlama ücretleri, tekne boyu ve bağlayacağınız limana göre değişir. Bunu önceden araştırmanız şarttır.
Bakım ve yakıt masrafları ise belki de en düşük masraf giderleridir. Ancak yine de bunları da hesaba katmanız gerekir.