İçeriğe geç

Yazılım Mühendisi Ne Yapar ?

Yazılım Mühendisi Ne Yapar ?

Yazılım Mühendisi Kimdir ?

Yazılım mühendisi, bankacılık, otomotiv, telekomünikasyon, finans, sigorta vb. sektörler olmak üzere her alanda kullanılan bilgisayar sistemlerinin, yazılım tasarımını şirketlerin veya sektörün ihtiyacına göre hazırlayan ve sisteme entegre edip uygulamasını yapan kişidir.

Yazılım Mühendisi Nasıl Olunur ?

Yazılım mühendisi olmak için Üniversitelere bağlı Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Fakültelerinin Yazılım Mühendisliği lisans bölümünden mezun olmak gereklidir. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi’nde tezsiz yüksek lisans programı da mevcuttur.

Yazılım mühendisliği eğitiminin süresi 1 yılı yabancı dil olmak üzere 5 yıldır. Bu 5 yıllık eğitim süresince temel mühendislik bilimlerinin yanında yazılım alanında dersler verilir. Eğitimi başarı ile tamamlayanlara “Yazılım Mühendisliği” lisans diploması ve “Yazılım Mühendisi” unvanı verilir.

Yazılım Mühendisi Ne İş Yapar ?

Yazılım mühendisleri, hazırlanacak yazılım ile ilgili müşteriler veya talep eden bölümler ile iletişim kurup taleplerini tam olarak anlamaya çalışır. Aldığı bilgiler doğrultusunda yazılım ihtiyaç analizi yapar.

Yazılımlar da inşaatlar gibi ön tasarıma ihtiyaç duyan karmaşık sistemlerdir. Yazılım mühendisliği işte bu tasarım aşamasında çok önemlidir. Yazlım mühendisleri öncelikle yazılımın tasarımını oluşturur, daha sonra mühendisler veya programcılar yazılımı oluşturmaya başlar.

Yazılım mühendislerinin bir görevi de tamamlanan yazılımı test etmek ve gerekli noktalarda düzeltmeler yapmaktır.

Yazılım mühendisleri web programcısı, yazılımcı, Programcı, Veritabanı yöneticisi, Veritabanı programcısı, Analist, Yazılım mimarı veya Proje yöneticisi ile işbirliği yapabilir.

Yazılım Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Yazılım mühendisliği, yüksek mantık, tasarlama yeteneği ve programlama bilgisi gerektiren bir meslektir. Bu gibi önemli özellikler sayesinde yazılım mühendisi maaşları kamu kurumlarında ortalama asgari ücretin 4 katı seviyesindedir. Özel sektörde ise edinilen tecrübe, daha önce yer alınan projelerin büyüklüğü veya ortaya çıkarılan yazılımlara göre değişmekle beraber en yüksek mühendis maaşlarında birine sahiptir.

Yazılım mühendisi maaşı, 4000 TL – 20000 TL arasında değişen geniş bir yelpaze içinde olabilir.

Yazılım Mühendisi İş İmkanları Nelerdir ?

Yazılım mühendisleri, web programcısı, yazılımcı, Programcı, Veritabanı yöneticisi, Veritabanı programcısı, Analist, Yazılım mimarı veya Proje yöneticisi olarak görev yapabilirler. Yazılım mühendisleri genelde özel sektörde veya az da olsa kamu sektöründe çalışmaktadırlar. Sermaye olarak çok fazla paraya ihtiyaç duyulmadığından yeni fikirler üretebilen yazılım mühendislerinin kendi işlerini kurma olanakları da mevcuttur.

Bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak kendini yenileyebilen yazılım mühendislerine büyük ihtiyaç vardır.

Bu yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın, arkadaşlarınızı da bilgilendirin.

“Yazılım Mühendisi Ne Yapar ?” hakkında 1 yorum

  1. Merhaba,

    Web tasarım ve yazılım şirketi olarak yazılım mühendisi yazınızı çok beğendik. Özellikle Türkiye’de yeni fikirler üretebilen yazılım mühendislerinin çok olmasını canı gönülden diliyoruz.

    İşlerinizde başarılar.
    birnc.com.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir